Ξεκινάει αύριο το Rally Monte Carlo Historique- Στην αφετηρία 29 Lancia και φυσικά η θρυλική 037

Ξεκινάει αύριο το Rally Monte Carlo Historique- Στην αφετηρία 29 Lancia και φυσικά η θρυλική 037Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023, 14:42

Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Η μεγάλη γιορτή για το Ιστορικό Rally Monte Carlo ξεκίνησε από τέσσερις διαφορετικές χώρες. Στις 24 Ιανουαρίου ξεκίνησαν αγωνιζόμενοι από τη Νορβηγία (Όσλο) , στις 25 Ιανουαρίου από το Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο) και στις 26 Ιανουαρίου ξεκίνησαν από τη Γερμανία (Μπάντ Χόμπουργκ),τη Γαλλία (Reims) και αύριο θα ξεκινήσουν και από την Ιταλία (Τορίνο).

Σήμερα το βράδυ (27 Ιανουαρίου) οι περισσότεροι αγωνιζόμενοι (278 αυτοκίνητα) θα φθάσουν στο Μόντε Κάρλο και θα ξεκινήσουν αύριο 28 Ιανουαρίου, το θρυλικό Rally Monte Carlo Historique. Κάποια πληρώματα θα ξεκινήσουν αύριο από το Τορίνο. Όμως όλοι οι αγωνιζόμενοι ξεκινούν ταυτόχρονα για τη μεγάλη διοργάνωση.

Από τα 278 πληρώματα τα 29 είναι με Lancia, τα 19 με Alfa Romeo και τα 15 με Fiat. Μια από τις αφετηρίες του φετινού Ιστορικού Rally Monte Carlo- όπως αναφέραμε- βρίσκεται στο Τορίνο, γενέτειρα της Lancia. H Ιταλική μάρκα θα βρεθεί σε αυτή τη ξεχωριστή εκδήλωση, με ένα από τα πλέον εμβληματικά της αγωνιστικά αυτοκίνητα, την Rally 037, η οποία φέτος γιορτάζει 40 χρόνια από την κατάκτηση της νίκης στο Monte Carlo Rally.

Οι προβολείς έχουν στραφεί στην Lancia Rally 037 που με το επιθετικό της στιλ, αποτέλεσε μια από τις βασικές πηγές έμπνευσης του τρισδιάστατου σχεδιαστικού μανιφέστου, Pu+Ra Zero, που παρουσιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2022 και αποτελεί τη βάση για την αισθητική που θα πρεσβεύουν τα μελλοντικά μοντέλα της μάρκας. 

Ξεκινάει αύριο το Rally Monte Carlo Historique- Στην αφετηρία 29 Lancia και φυσικά η θρυλική 037Την επιστροφή της 037 σ αυτήν την τόσο πολύ σημαντική διοργάνωση, καλωσόρισε ο CEO της Lancia κ. Luca Napolitano: «Είμαστε πολύ περήφανοι που το Rally Monte Carlo Historique επιστρέφει στο Τορίνο και που το υποδεχόμαστε με την Rally 037, ένα μοντέλο που μαζί με τις Stratos και Delta κατέστησαν τη Lancia την πλέον επιτυχημένη μάρκα στην ιστορία των Ράλι.» 

Για την ιστορία 

Το Rallye Monte Carlo Historique επιστρέφει στο Τορίνο μετά από επτά χρόνια με την Ιταλική πόλη να αποτελεί μια από τις πέντε αφετηρίες (οι υπόλοιπες τέσσερις είναι το Όσλο, το Λονδίνο, το Μπάντ Χόμπουργκ και η Reims στη Γαλλία). Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή που θα συμμετέχουν φέτος 19 πληρώματα με αυτοκίνητα της Lancia, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο αγωνιστικά οχήματα που συμμετείχαν έστω για μία φορά στο Monte Carlo Rally έως και το 1983. 

Ξεκινάει αύριο το Rally Monte Carlo Historique- Στην αφετηρία 29 Lancia και φυσικά η θρυλική 037Από την αφετηρία του Τορίνο θα ξεκινήσουν και τα τρία Ελληνικά πληρώματα (Δημήτρης Καλογεράς / Χρήστος Διαμαντόπουλος, Αλέξανδρος Χριστοδούλου / Άρης Γεωργοσόπουλος και Λυμπέρης Παπάζογλου / Δημήτρης Μπουνάζος) που συμμετέχουν στη φετινή  διοργάνωση.

Η παρουσία στην αφετηρία της Lancia Rally 037 που συντηρείται από το τμήμα Heritage της Stellantis, συμπίπτει με την επέτειο των 40 χρόνων από τη νίκη αυτού του θρυλικού αγωνιστικού αυτοκινήτου στο Monte Carlo Rally (όπου έκανε το 1-2 με τους Walter Röhrl / Christian Geistdörfer και Markku Alén / Ilkka Kivimäki), αλλά και την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι της ίδιας χρονιάς.

Βασισμένη στην Beta Montecarlo, η Lancia Rally 037 δεν σχεδιάστηκε για μαζική παραγωγή, αλλά ως ένα μοντέλο δρόμου που θα εξασφάλιζε την είσοδο του αυτοκινήτου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Το ντεμπούτο της έκδοσης δρόμου πραγματοποιήθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Τορίνο το 1982, με την αγωνιστική έκδοση την επόμενη χρονιά να αποτελεί το τελευταίο αυτοκίνητο που θα κατακτούσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι με κίνηση μόνο στους δύο τροχούς. 

Ξεκινάει αύριο το Rally Monte Carlo Historique- Στην αφετηρία 29 Lancia και φυσικά η θρυλική 037Η σχεδίαση της Lancia Rally 037 χαρακτηρίζεται από τις ακμές και μια απόλυτη προσήλωση στην απόδοση. Παρά τη μικρότερη ιπποδύναμη και την κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς, κατάφερε να επικρατήσει απέναντι από φαινομενικά ισχυρότερους αντιπάλους. 

Η επιλογή τα τμήματα του αμαξώματος να μπορούν να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται πολύ εύκολα, ήταν μια καινοτομία για την εποχή και έδωσε σημαντικό πλεονέκτημα στους μηχανικούς κατά τη διάρκεια των αγώνων. 

Ο επιθετικός χαρακτήρας, σε συνδυασμό με τις καμπύλες γραμμές που ενώνουν επίπεδες επιφάνειες, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα και του Pu+Ra Zero, του σχεδιαστικού μανιφέστου που δίνει το στίγμα της σχεδίασης των μελλοντικών μοντέλων της Lancia. Το Pu+Ra Zero επίσης επηρεάστηκε σημαντικά από τις Stratos και Delta, οι οποίες μαζί με την Rally 037 είναι τα τρία μοντέλα που κατέστησαν την Ιταλική μάρκα την πλέον επιτυχημένη στην ιστορία των Ράλι. 

Ο αγώνας αναμένεται να τερματίσει στο Μόντε Κάρλο αργά το βράδυ στις 31 Ιανουαρίου με ξημερώματα της Τετάρτης, 1 Φεβρουαρίου.

 Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *