Το ένα πέμπτο των γυναικών που χρησιμοποιούν τα κατεψυγμένα ωάριά τους γίνονται μητέρες

Το ένα πέμπτο των γυναικών που χρησιμοποιούν τα κατεψυγμένα ωάριά τους γίνονται μητέρες
Ζήσης Ψάλλας

Tι συμβαίνει όταν οι γυναίκες επιθυμούν να επιστρέψουν στην κλινική για να χρησιμοποιήσουν τα κατεψυγμένα ωάριά τους και να δημιουργήσουν οικογένεια; Μια τελευταία έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά ποιο ποσοστό επιτυγχάνει να γίνει μητέρα.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από δύο μεγάλες κλινικές γονιμότητας του Λονδίνου. Περιελάμβανε πληροφορίες για τις γυναίκες που είχαν καταψύξει τα ωάριά τους και εκείνες που είχαν επιστρέψει για να τα χρησιμοποιήσουν επιχειρώντας σύλληψη μεταξύ των ετών 2008 και 2017.

Το ένα πέμπτο των γυναικών που χρησιμοποιούν τα κατεψυγμένα ωάριά τους γίνονται μητέρες

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετούς περιόδου, 129 γυναίκες – περίπου το ένα πέμπτο όλων των γυναικών που είχαν παγώσει τα αυγά τους στην κλινική – επέστρεψαν για να τα χρησιμοποιήσουν. Από αυτές τις γυναίκες, μόλις το ένα τρίτο (36%) είχε παγώσει τα ωάρια για τους λεγόμενους “κοινωνικούς” λόγους (λόγω ανησυχίας για την αναπαραγωγική γήρανση). Τα δύο τρίτα (64%) είχαν παγώσει τα ωάρια για διάφορους κλινικούς λόγους (π.χ. ως μέρος της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση).

Το ποσοστό επιτυχίας ήταν 21%, που σημαίνει ότι μόνο μία στις πέντε γυναίκες που χρησιμοποίησαν τα κατεψυγμένα ωάριά τους κατέληξε να γίνει μητέρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 26% εκείνων που είχαν δοκιμάσει και ήταν ανεπιτυχείς, είχαν ακόμη αποθεματικά ωάρια ή έμβρυα, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μελλοντικές γεννήσεις.

Οι ηλικίες των γυναικών που παγώνουν τα ωάριά τους κυμαίνονταν από 25 έως 45, με μέσο όρο τα 37 έτη. Σχεδόν όλες (το 98%) των γυναικών που είχαν παγώσει τα ωάριά τους για κοινωνικούς λόγους ήταν χωρίς σύντροφο. Επέστρεψαν στην κλινική για να ξεπαγώσουν τα ωάρια μετά από περίπου πέντε χρόνια, με μέση ηλικία 43 ετών.

Παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες που παγώνουν τα ωάρια για κοινωνικούς λόγους δηλώνουν ότι το κύριο κίνητρό τους είναι η επιθυμία να «αγοράσουν χρόνο» ώστε να βρουν έναν κατάλληλο σύντροφο και να έχουν οικογένεια, σχεδόν οι μισές γυναίκες ήταν ακόμα μόνες όταν επέστρεψαν για να τα χρησιμοποιήσουν. Ως αποτέλεσμα, το 48% χρησιμοποίησε σπέρμα δωρητή για να γονιμοποιήσει τα ωάρια, επιλέγοντας να ακολουθήσει σόλο μητρότητα αντί να περιμένει περισσότερο για να βρει σύντροφο.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019, 14:38Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *