[ad_1]
Λίγα πράγματα χαρίζουν περισσότερη γεύση και οικιακή θαλπωρή σε ένα πιάτο από τον σπιτικό ζωμό κότας.
Και μπαίνει πράγματι παντού, κάνοντας τα μαγικά του από σάλτσες και σούπες μέχρι φαγητά κατσαρόλας και φούρνου. Ακόμα και σε ζυμαρικά και ριζότο, δίνοντας το κατιτίς παραπάνω στο τελικό αποτέλεσμα.
Πώς γίνεται όμως σωστά; Ώστε να αποκτήσει απαράμιλλη γεύση;
Όπως μας λέει η ιστοσελίδα Goodhousekeeping, ο απόλυτος ζωμός κοτόπουλου γίνεται με ένα μικρό κοτόπουλο, 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 2 μεσαία καρότα (καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια), 2 κομμάτια σέλινο, 8 κλαδάκια μαϊντανό, 4 κλωνάρια θυμάρι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 φύλλο δάφνης και 6 κόκκους πιπέρι.
Βάζουμε ολόκληρο το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το καλύπτουμε με 8 ποτήρια κρύο νερό. Το αφήνουμε στο μάτι μέχρι να πάρει μια πρώτη βράση. Όσο βράζει, για μισή ώρα, αφαιρούμε από την επιφάνεια του νερού ό,τι επιπλέει.
Κατόπιν προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο για 1,5 ώρα. Βάζουμε τα υπόλοιπα (μαϊντανό, θυμάρι, σκόρδο και δάφνη, αλλά και μπόλικο πιπέρι) σε ένα τουλουπάνι, το οποίο κάνουμε πουγκί για να μη φύγουν τα συστατικά.
Αυτό το χρησιμοποιούμε σαν φακελάκι από τσάι, ώστε να δώσει όλη τη γεύση στον ζωμό και να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα. Το βάζουμε κι αυτό στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30-45 λεπτά ακόμα, μέχρι το κοτόπουλο να γίνει πάρα πολύ μαλακό και ο ζωμός να αποκτήσει πλούσια γεύση.
Αφαιρούμε κοτόπουλο και λαχανικά από την κατσαρόλα και προσθέτουμε στον ζωμό αλάτι. Κατόπιν σουρώνουμε τον ζωμό, ακόμα και μέσα στο ίδιο τουλοπάνι που είχε τα μυρωδικά (αφού το ξεπλύνουμε), αφαιρώντας όλα τα υπολείμματα.
Βάζουμε τον ζωμό σε ξεχωριστά βαζάκια και κατόπιν στη συντήρηση, όπου ζει ως και 5 μέρες, ή στην κατάψυξη, στην οποία διατηρείται ως και 3 μήνες…
[ad_2]
Source link