Να διώξει τα αμερικανικά στρατεύματα ζητεί από το Ιράκ ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Να διώξει τα αμερικανικά στρατεύματα ζητεί από το Ιράκ ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ


Μήνυμα προς το Ιράκ να απαιτήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα «το ταχύτερο δυνατό» έστειλε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ,  στη διάρκεια συνάντησης που είχε στην Τεχεράνη με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Αντέλ Άμπντελ Μάχντι.

«Πρέπει να αναλάβετε ενέργειες για να διασφαλίσετε πως οι Αμερικανοί θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ το ταχύτερο δυνατό επειδή παντού όπου (οι Αμερικανοί) έχουν μια διαρκή παρουσία, το να τους αναγκάσει κάποιος στη συνέχει να φύγουν καθίσταται προβληματικό» δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο την επίσημη ιστοσελίδα του.

«Η παρούσα κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο στο Ιράκ δεν είναι επιθυμητά από τους Αμερικανούς που μηχανορραφούν για να τους εκδιώξουν από την πολιτική σκηνή»πρόσθεσε ο Χαμενεΐ.

Εξάλλου, το ιρανικό Κοινοβούλιο υποσχέθηκε σήμερα να ανταποδώσει την αναμενόμενη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να περιλάβουν τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογό τους των «τρομοκρατικών» οργανώσεων.

«Έχουμε επεξεργαστεί ένα έκτακτο σχέδιο νόμου και όταν οι Αμερικανοί περιλάβουν τους Φρουρούς στον κατάλογό τους, θα περιλάβουμε τα αμερικανικά στρατεύματα στον κατάλογο των ‘τρομοκρατικών οργανώσεων’ όπως συνέβη με το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)», δήλωσε ο Χεσματολάχ Φαλαχατπισέχ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και εθνικής ασφαλείας, τον οποίο επικαλείται σήμερα το πρακτορείο Isna.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει αύριο Δευτέρα την απόφασή της για τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης (Pasdaran), έναν ιδεολογικό στρατό που δημιουργήθηκε το 1979 με σκοπό να προστατεύσει την Ιρανική Επανάσταση από εξωτερικές και εσωτερικές απειλές. Το πολιτικό και οικονομικό βάρος των Φρουρών είναι σημαντικό στο Ιράν.

Η επίλεκτη μονάδα τους, η δύναμη Κοντς, είναι μια εξωτερική μονάδα που υποστηρίζει τις συμμαχικές προς το Ιράν δυνάμεις στην περιοχή, όπως ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ή η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Πρέπει να απαντήσουμε» επανέλαβε ο Φαλαχατπισέχ, ενώ δήλωση που υπογράφεται από την πλειοψηφία των βουλευτών αναφέρει πως «οποιαδήποτε επίθεση στην εθνική ασφάλεια και στις ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι μια κόκκινη γραμμή».

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *