[ad_1]
Το mom shaming είναι ο όρος που προσδιορίζει την κρίση ή την επίθεση στις μητέρες για τις ατομικές τους επιλογές για τον τρόπο ανατροφής των παιδιών, ειδικά στη σημερινή κουλτούρα που βασίζεται στο διαδίκτυο. Μπορεί να κυμαίνεται από παθητικά-επιθετικά σχόλια έως πλήρη εκφοβισμό και μπορεί να είναι από άβολα έως τραυματικά.
Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να επιτεθούν στις προσωπικές αποφάσεις μιας μητέρας ως προς την ανατροφή τους; Και γιατί άλλες μητέρες να εκφοβίζουν άλλες για τις επιλογές τους; Συνήθως οι άνθρωποι που κάνουν bullying σε άλλες μητέρες σχεδόν πάντα το κάνουν για να ενισχύσουν τις δικές τους επιλογές λόγω μιας βαθιάς αίσθηση ανασφάλειας και φόβου.
Δυστυχώς, με την επικράτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι περισσότερες μητέρες έχουν έρθει αντιμέτωπες με το φαινόμενο και πολλές δεν ξέρουν πως να το αντιμετωπίσουν.
Κοινοί τύποι του mom shaming
Δυστυχώς, οι μαμάδες σήμερα ντρέπονται για σχεδόν οτιδήποτε μεγάλο ή μικρό κάνουν για τα παιδιά τους ακόμη και όταν βάζουν τα δυνατά τους για να κάνουν το καλύτερο. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένα θέματα για τα οποία στοχοποιούνται περισσότερο και συνήθως είναι τα εξής τέσσερα:
1. Το πως ταΐζουν το μωρό τους
Αντί να επαινούνται γιατί κρατούν τα μωρά τους σιτισμένα και υγιή, πολλές μαμάδες βρίσκονται υπό έλεγχο για τον τρόπο που παρέχουν φαγητό. Ιστορικά, το μητρικό γάλα θεωρείται το χρυσό πρότυπο για τα μωρά και πολλοί θεωρούν πως είναι η καλύτερη τροφή χωρίς να σκέφτονται αν η μητέρα μπορεί να θηλάσει. Αν και υπάρχουν πολλά και απίστευτα οφέλη από τον θηλασμό, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος, δεν έχουν όλες οι μαμάδες την ικανότητα ή την επιθυμία να το κάνουν και αυτό είναι αποδεκτό.
Είτε έχουν προβλήματα υγείας, είτε αγωνίζονται να παράγουν αρκετό μητρικό γάλα, είτε απλά δεν το απολαμβάνουν, πολλές μητέρες στρέφονται στο συσκευασμένο γάλα που ταΐζουν τα μωρά τους. Δυστυχώς, αυτό οδηγεί άλλους να κάνουν ερωτήσεις γιατί δεν θηλάζουν ή γιατί στερούν από το παιδί τους το μητρικό γάλα.
Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όμως, ξεφεύγουν από την απλή περιέργεια και περνούν στην ζώνη του bullying. Αυτού του είδους οι ερωτήσεις μπορούν να καταρρίψουν την αυτοπεποίθηση μιας μητέρας, κάνοντάς τη να αισθάνεται ανεπαρκής ή σαν να βλάπτει το μωρό της με το να μην του παρέχει μητρικό γάλα.
Η κοινωνία τείνει να δαιμονοποιεί τη χρήση του, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μωρά που τρέφονται με συσκευασμένο γάλα δεν είναι σε καμία περίπτωση διατροφικά κατώτερα από αυτά που θηλάζουν. Αν και το βρεφικό γάλα δεν είναι ακριβές αντίγραφο του μητρικού γάλακτος, το μωρό λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθεί.
2. Μέθοδοι ύπνου
Η εκπαίδευση ενός παιδιού στον ύπνο είναι φλέγον θέμα μεταξύ των γονέων και φαίνεται ότι όλοι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτό ακόμη και αν δεν έχει έρθει ακόμα το μωρό. Οι μαμάδες στοχοποιούνται γρήγορα όταν αφήνουν το παιδί να κλάψει μέχρι να κοιμηθεί μόνο του ή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πριν πάνε οι ίδιες να το κοιμήσουν.
Οι πολέμιοι της αυτής της μεθόδου υποστηρίζουν ότι είναι επιβλαβής για τα μωρά, ενώ όσοι τη χρησιμοποιούν τείνουν να ορκίζονται σε αυτήν. Υπάρχουν μικτές απόψεις από ειδικούς σχετικά με το θέμα, αλλά όταν πρόκειται για αυτό, όποια μέθοδος και αν επιλέξεις για το παιδί σου για ύπνο είναι δική σου και μόνο δική σου επιλογή.
Είτε το αφήνεις να κλάψει λίγο είτε επιλέγεις μια “ήπια” μέθοδο εκπαίδευσης ύπνου , τελικά θα μάθεις τι λειτουργεί καλύτερα για το μωρό σου. Εφόσον ακολουθείς τις οδηγίες ασφαλούς ύπνου και έχεις στο επίκεντρο το συμφέρον του μωρού, θα πρέπει να αισθάνεσαι σιγουριά για την απόφασή σου.
3. Εργασία και αφοσίωση μόνο στο παιδί
Οι μητέρες συχνά επικρίνονται για το πόσο χρόνο περνούν ή δεν ξοδεύουν με τα παιδιά τους. Αυτό είναι ακόμη μία μορφή bullying απέναντι στις εργαζόμενες μητέρες. Εκείνες είναι συχνά το επίκεντρο του bullying και συνήθως από άλλες μητέρες που έχουν επιλέξει να μείνουν σπίτι. Φυσικά, οι κάθε μητέρα επιλέγει εκείνο που την κάνει να νιώθει καλύτερα αλλά οι μητέρες που εργάζονται συχνά δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα της επιλογής.
Εκτός από λόγους αυτοπραγμάτωσης, μπορεί να χρειάζονται οπωσδήποτε το εισόδημα ή να έχουν ανάγκη την επαγγελματική καταξίωση και την αλληλεπίδραση σε επαγγελματικό περιβάλλον. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, οι εργαζόμενες μητέρες επιλέγουν να κάνουν ό,τι καλύτερο για τις οικογένειές τους. Όταν οι μητέρες ντρέπονται που εργάζονται, νιώθουν ότι οι επαγγελματικές τους φιλοδοξίες δεν είναι τόσο σημαντικές ή ανάξιες του χρόνου τους κάτι που απέχει πολύ από την αλήθεια.
Οι μητέρες που μένουν στο σπίτι και οι εργαζόμενες μαμάδες έχουν ένα σημαντικό κοινό: την αγάπη τους για τα παιδιά τους. Κάθε επιλογή επιτρέπει στα παιδιά να μεγαλώνουν και να ευδοκιμούν σε ένα υγιές, στοργικό περιβάλλον. Συγχρόνως, παρέχει και υγιή πρότυπα στα παιδιά τα οποία καθώς μεγαλώνουν θα βλέπουν ολοκληρωμένα άτομα με ελεύθερη βούληση και θα παραδειγματίζονται.
4. Η ανατροφή του παιδιού
Τελικά, οι άνθρωποι επιτίθενται σε οποιαδήποτε πτυχή της μητρότητας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι μητέρες ανατρέφουν τα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα της εντατικής γονικής μέριμνας έχει έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας κριτική τόσο από γονείς όσο και από μη.
Η εντατική ανατροφή δίνει προτεραιότητα στους γονείς που συμμετέχουν ενεργά και συντονίζουν τη ζωή ενός παιδιού με κάθε τρόπο. Βασικά, η εντατική ανατροφή των παιδιών είναι μια 24ωρη προσέγγιση για την ανατροφή των παιδιών, αντί να επιτρέπει μεγάλη ελευθερία να εξερευνήσουν μόνα τους. Ενώ κάποιοι μπορεί να μην συμφωνούν με αυτό το στυλ γονικής μέριμνας, το bullying σε όσες το προτιμούν δεν κάνει τίποτα άλλο παρά προκαλεί περιττό άγχος.
Πώς να αντιμετωπίσεις το bullying;
Δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψεις τον πόνο που προκαλεί. Σε κάνει να αμφισβητείς τον εαυτό σου ακόμη περισσότερο και δημιουργεί ανασφάλειες. Όσο δύσκολο κι αν είναι, ο πιο ωφέλιμος τρόπος για να το αντιμετωπίσεις την είναι να το ελέγξεις. Οι γονείς είναι εξαιρετικοί στο να πληγώνουν ο ένας τον άλλον εκμεταλλευόμενοι τις ανασφάλειες και τα άγχη που βιώνουν σχεδόν καθολικά.
Το να διαφωνείς γιατί νιώθεις ότι η θέση σου είναι σωστή ή να εξηγείς γιατί κάνεις κάτι με τον έναν τρόπο έναντι του άλλου, δεν θα αλλάξει την συμπεριφορά των εκφοβιστών απλώς δεν θα είσαι πια εσύ το θύμα αλλά κάποια άλλη μητέρα.
Όταν συνειδητοποιήσεις ότι ένα άτομο που νιώθει ανώτερο από σένα δεν είναι σε καμία περίπτωση καλύτερος γονιός, τόσο καλύτερα θα νιώσεις για τις άσκοπες επιθέσεις του. Όταν πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι αν κάνουν τα δικά τους παιδιά μια μέρα, είναι βέβαιο ότι θα αισθανθούν πολύ γελοίοι που κάποτε φέρθηκαν άσχημα σε άλλους χωρίς να ήξεραν τι βιώνουν.
Το πιο σημαντικό, προσπάθησε να θυμάσαι ότι κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για το παιδί σου. Οι επιλογές ενός γονέα εξαρτώνται μόνο από το παιδί του και τις ειδικές περιστάσεις που βιώνουν μαζί. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει απάντηση που να ταιριάζει σε όλους.
[ad_2]
Source link
You may also like
-
Όλα όσα θέλατε να ξέρετε για τις φερομόνες και τα αρώματα που ισχυρίζονται ότι μπορούν να προσελκύσουν ερωτικά το αντικείμενο του πόθου σας
-
Ψάχνοντας τη χαμένη του στύση: Πως νιώθει ο άντρας όταν σταματά να είναι επιβήτορας και πως νιώθει ένας άντρας όταν πιστεύει ότι γίνεται ανίκανος;
-
Αναπηρία και σεξ: Πώς να το απολάυσετε στο έπακρο! – BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ
-
Πότε το σεξ γίνεται… εφιάλτης;
-
Sex ή sexting; Ιδού η απορία! – BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ