«Φρένο» στα ουγγρικά δικαστήρια που βρέθηκαν στο επίκεντρο κόντρας με την ΕΕ

«Φρένο» στα ουγγρικά δικαστήρια που βρέθηκαν στο επίκεντρο κόντρας με την ΕΕ


Επ’ αόριστον θα αναστείλει η Ουγγαρία τη λειτουργία νέου συστήματος διοικητικών δικαστηρίων, προκειμένου να επιτρέψει τη διευθέτηση της διαμάχης για τη δικαστική ανεξαρτησία, όπως δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της Ουγγαρίας, που πρότεινε το εθνικιστικό κόμμα Fidesz, βρίσκονται στο επίκεντρο αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποστηρίζει ότι ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν απειλούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η Ουγγαρία ενέκρινε πέρσι νέο νόμο για τη δημιουργία δικαστηρίων που θα εποπτεύονται απευθείας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, κίνηση που οι ενάντιοι στον νόμο θεωρούν ότι μπορεί να επιτρέψει πολιτικές παρεμβάσεις σε ζητήματα δικαιοσύνης.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς η Ουγγαρία άλλαξε ορισμένες πλευρές της μεταρρύθμισης στις οποίες είχε ασκήσει κριτική η Επιτροπή της Βενετίας, ευρωπαϊκή ομάδα ειδικών στο συνταγματικό δίκαιο.

«Η κυβέρνηση θα κινήσει τη διαδικασία για την αναβολή επ΄αόριστον της λειτουργίας του συστήματος διοικητικών δικαστηρίων» δήλωσε ο Γκέργκελι Γκιούλιας, προσωπάρχης του Ορμπάν, σε συνέντευξη Τύπου.

«Πιστεύουμε πως ο νόμος ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και στις απαιτήσεις του κράτους δικαίου», είπε. «Ωστόσο το σύστημα διοικητικών δικαστηρίων αποτέλεσε αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων στην Ευρώπη, οι οποίες αμφισβήτησαν αδικαιολόγητα τη δικαστική ανεξαρτησία».

Τα διοικητικά δικαστήρια προβλεπόταν να αναλάβουν υποθέσεις για κυβερνητικά θέματα, όπως η φορολογία και οι εκλογές τα οποία τώρα χειρίζεται το κύριο νομικό σύστημα. Η κυβέρνηση είπε πως των δικαστηρίων θα προΐστανται ανεξάρτητοι δικαστές που θα μπορούν να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις υποθέσεις.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *