ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αδιέξοδο! Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Η Ελλάδα διαλύεται και αυτοί μας παίζουν … στα ζάρια!

Το σκηνικό θυμίζει το Μάιο του 2015!Προκρίνει το Eurogroup αντί Συνόδου Κορυφής ο Τουσκ!

Αρνητικός και ο Σόιμπλε όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές αυτή την ώρα. Όπως σημειώνουν οι πηγές : «Να αποφύγουμε κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σε απόρριψη δια της σιωπής του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή έκτακτης σύνοδου κορυφής μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις και τη μη διεξαγωγή Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με τις εξελίξεις του ρεπορτάζ.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:11

Η κυβέρνηση «στραγγίζει» τα ταμειακά διαθέσιμα

loading…

Παίρνουν και τα τελευταία λεφτά των νοσοκομείων! – Απειλούν τα ΔΣ που θα αρνηθούν

Σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, ακόμα και στους πλέον ελλειμματικούς, εστάλη η επιστολή του υπουργείου Εργασίας που αποκαλύπτει τοwww.newmoney.gr με την οποία απαιτείται να μεταφερθούν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος τα πλεονάζοντα διαθέσιμα κεφάλαια των ταμείων.

newmonws

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ρευστότητα για την κάλυψη των αναγκών καθώς οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, δημιούργησαν και πάλι οριακές καταστάσεις.

Τα χρήματα για την κάλυψη των αναγκών του κράτους επαρκούν έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, φέρεται να δήλωσαν αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης  στο πρακτορείο Reuters.

Το σκηνικό θυμίζει το Μάιο του  2015 όταν η κυβέρνηση είχε σαρώσει τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ  και των περιφερειών, πιέζοντας τα διοικητικά συμβούλια να εγκρίνουν τη μεταφορά όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσών στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ.

Το υπουργείο Εργασίας που έχει αποστείλει τρία έγγραφα προς τα ταμεία και συντάσσει και ένα τέταρτο (ίσως σε πιο σκληρή γλώσσα) το οποίο θα αποσταλεί μετά το Πάσχα, ούτε λίγο ούτε πολύ απειλεί τα διοικητικά συμβούλια που θα αρνηθούν τη μεταφορά κεφαλαίων, ότι θα ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο για διαφυγόντα κέρδη.


Στην επιστολή γίνεται υπενθύμιση ότι βάσει του Ν.3586/2007 και της ΠΝΠ που κυρώθηκε με το Ν.4323/2015, τα πλεονάζοντα κεφάλαια των φορέων που σχηματίζονται στους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, πέραν των τρεχουσών υποχρεώσεων ( οι οποίες αφορούν εξυπηρέτηση δαπανών επομένου δεκαπενθημέρου) μεταφέρονται υποχρεωτικά στους λογαριασμούς διαθεσίμων και ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ.

Η επιστολή επικαλείται το όφελος της επένδυσης (μετατροπή σε ρέπος) καθώς προβλέπονται αποδόσεις πάνω από 3,3% σε σύγκριση με το κέρδος που αποκομίζουν οι οργανισμοί από τις καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες .  Επίσης σε προηγούμενα έγγραφα έχει επισημανθεί ότι είναι διασφαλισμένα τόσο τα κεφάλαιά τους όσο και η άμεση επιστροφή των χρημάτων τους αν παραστεί ανάγκη.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των κεφαλαίων που κατατέθηκαν σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούνται στην ΤτΕ ανήλθε σε ποσοστό 3,16% ( Α’Εξάμηνο) και 3,72% ( Β ‘ Εξάμηνο). Κατά συνέπεια – επισημαίνεται στην επιστολή- η διατήρηση υψηλών ποσών σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης εμπορικών τραπεζών με πολύ χαμηλά επιτόκια της τάξεως του 0,5%-1,5% θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες εσόδων για τους φορείς.

Η μεταφορά των αποθεματικών των ταμείων, των νοσοκομείων και των δημοσίων οργανισμών προς την Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε από την περασμένη Πέμπτη.

Την ίδια μέρα εστάλη έγγραφο στα νοσοκομεία όλης της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Το ίδιο κυβερνητικό αίτημα απευθύνθηκε και στον ελλειμματικό Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που έχει τεράστιες οφειλές προς τρίτους… επικαλούμενη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου εργασίας , ο ΕΟΠΠΥ έχει ήδη καταγράψει απώλεια εσόδων 2,5 εκ ευρώ διατηρώντας τα διαθέσιμα σε εμπορικές τράπεζες.

Το μεσημέρι  της Μ.Δευτέρας εγκρίθηκε  η μεταφορά  67 εκατ. ευρώ από το Ταμείο της Βουλής σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα  , ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης που έδωσε τη σχετική έγκριση, τόνισε ότι αν αυτό είχε γίνει από πέρυσι, το Ταμείο της Βουλής θα είχε ενισχυθεί με 1,5 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε αρνηθεί τη μεταφορά χρημάτων.

Από τους πρώτους στόχους όπως και πέρυσι ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ. Με απόφαση του ΔΣ του οργανισμού που ελήφθη δια περιφοράς μεταφέρθηκαν στην ΤτΕ  100 εκατ. ευρώ.

Επίσης εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης ΕΥΔΑΠ η μεταφορά ποσού , με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο που χορηγεί η ΤτΕ  είναι υψηλότερο.

Σήμερα Μ. Τετάρτη το αίτημα του υπουργείου συζητείται στο ΔΣ του ΤΑΠΙΤ ενώ το ΔΣ του ΕΤΑΠ ΜΜΕ  και του ΤΑΥΤΕΚΩ απέρριψαν το αίτημα , υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν διαθέσιμα.

Η κεντρική κυβέρνηση διαθέτει 10 δισεκ. καταθέσεις, τα νοσοκομεία 448 εκατ. η τοπική αυτοδιοίκηση 2,3 δισεκ. και τα ασφαλιστικά Ταμεία 2,44 δισεκ. ευρώ.

 

Πηγή

loading…Περί ευθύνης:
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του “olagossip.gr”. Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
Tο olagossip.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια