ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μέσω του επανυπολογισμού, η κυβέρνηση παρακάμπτει και εξουδετερώνει ουσιαστικά την απόφαση του ΣτΕ.

Ωρολογιακή «Βόμβα» στις συντάξεις 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων βάζει η κυβέρνηση με τον επανυπολογισμό των ποσών που παίρνουν σήμερα και το διαχωρισμό τους σε δύο τμήματα, ένα που θα λέει ποια θα είναι η νέα κύρια σύνταξη και ένα που θα καταγράφει τη διαφορά της από την παλιά σύνταξη, που θα είναι και η λεγόμενη «προσωπική διαφορά».

Αυτές οι διαφορές δεν είναι τίποτε άλλο από τις μειώσεις που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου για τους παλαιούς συνταξιούχους και φτάνουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ως και 32% ανάλογα με έτη ασφάλισης και αποδοχές για δικαιούχους ΙΚΑ, Δημοσίου και ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ).

Νομοθετικά όμως, μέχρι τώρα, δεν έχει προβλεφθεί κατάργηση των προσωπικών διαφορών. Κανείς όμως στην κυβέρνηση δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για το αντίθετο, γιατί όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν πως ο λόγος για τον οποίο μπήκε η ρήτρα του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων στον ασφαλιστικό νόμο του Κατρούγκαλου είναι επειδή αποτελούν τη σίγουρη επιλογή για άμεσες περικοπές δαπανών.

 


Με το πρόσχημα, δε, ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες στον υπολογισμό των συντάξεων και να παίρνουν αυτά που πραγματικά αναλογούν στα έτη που πλήρωσαν εισφορές και στις αποδοχές τους, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες μειώσεις.

Η «προσωπική διαφορά» είναι το τρικ που δείχνει ποιες μειώσεις μπορεί να γίνουν στις παλιές συντάξεις, όταν απαιτηθεί. Ηδη, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι προσωπικές διαφορές «δεν μπορούν να σταθούν», αλλά από το υπουργείο Εργασίας ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος είπε χθες ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί επίσημα από το σύνολο των δανειστών.

Ενας άλλος λόγος που οι προσωπικές διαφορές συντάξεων επιλέχθηκαν και βολεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί δεν υποχρεώνεται να επιστρέψει τίποτε στους συνταξιούχους απ’ όσα επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείαςμε την απόφαση που έβγαλε το 2016 κρίνοντας ότι οι περικοπές που έγιναν με τους νόμους 4052 και 4093 του 2012 ήταν αντισυνταγματικές.Ο λόγος που κρίθηκαν αντισυνταγματικές είναι επειδή δεν ελήφθησαν υπόψη στοιχεία αναλογικότητας, δηλαδή τι έδωσε και τι πήρε ο κάθε συνταξιούχος, λέει το ΣτΕ.

Αυτά τα κριτήρια (τι πλήρωσες, τι πήρες και τι θα έπρεπε να πάρεις με το νέο σύστημα) μπαίνουν τώρα με τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων! Και εκεί που το ΣτΕ έβγαζε ένα λογαριασμό 4 δισ. ευρώ αν επρόκειτο να επανέλθουν οι συντάξεις εκεί όπου ήταν πριν από τις μειώσεις των δύο νόμων, τώρα μέσω του επανυπολογισμού οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν ότι χρωστάνε και άλλα.

Και αυτό γιατί το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ θα τους πουν, για παράδειγμα, ότι τα 1.600 ευρώ που έπαιρναν πριν από τις περικοπές και έγιναν 1.250 μετά τις περικοπές που το ΣτΕ είπε ότι είναι αντισυνταγματικές, δεν είναι η σύνταξη που δικαιούνται γιατί ο επανυπολογισμός με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου τους βγάζει σύνταξη 1.000 ευρώ! Τα άλλα 250 ευρώ που παίρνουν είναι κάτι σαν χαριστική παροχή και όχι σύνταξη…

 

Πηγή

loading…Περί ευθύνης:
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του “olagossip.gr”. Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
Tο olagossip.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια