Αρνητική η Κομισιόν στην πρόταση Μέι για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου

Αρνητική η Κομισιόν στην πρόταση Μέι για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου


Την αντίθεσή της στην παράταση της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 30 Ιουνίου, όπως προτείνει η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο έγγραφο της ΕΕ, που έχει στην κατοχή του.

Σε σημείωση για τη διαδικασία του Brexit, την οποία συζήτησε η Κομισιόν στην εβδομαδιαία συνάντησή της, σήμερα, οι αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι ηγέτες που θα συναντηθούν με την Τερέζα Μέι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής έχουν δύο επιλογές, είτε μικρή παράταση του Brexit από τις 29 Μαρτίου έως πριν τις 23 Μαΐου ή μεγάλη παράταση τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου, με τη Βρετανία όμως να υποχρεούται να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου. «Έγραψα σήμερα το πρωί στο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να τον πληροφορήσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου» δήλωσε η Τερέζα Μέι.

«Οποιαδήποτε παράταση που θα προσφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να διαρκέσει έως τις 23 Μαΐου ή να είναι σημαντικά μεγαλύτερη και να περιλαμβάνει της Ευρωεκλογές» αναφέρει το έγγραφο. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτεί η λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και η δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις».

Τα κράτη – μέλη που θα λάμβαναν επιπλέον θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το Brexit θα πρέπει να ξέρουν έως τα τέλη Απριλίου εάν δεν θα λάβουν τελικά τις θέσεις αυτές, λόγω παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Στο σημείωμα αναφέρεται ακόμα πως σε πιθανή παράταση της συμμετοχής της στην ΕΕ, η Βρετανία θα πρέπει «σε πνεύμα πιστής συνεργασίας» να δεσμευτεί σε «εποικοδομητική αποχή» από ζητήματα- κλειδιά, όπως ο προϋπολογισμός και η κάλυψη υψηλόβαθμων θέσεων μετά τις Ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι δεν περιμένει ότι θα υπάρξει απόφαση για το Brexit κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες. «Θεωρώ, και αυτό θα σας εκπλήξει ίσως, ότι δεν θα υπάρξει απόφαση αυτήν την εβδομάδα κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά θα πρέπει να συναντηθούμε και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα, διότι η κα Μέι δεν έχει συμφωνία για τίποτε στο υπουργικό συμβούλιο και στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στο δίκτυο Deutschlandfunk.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *